sobota 10. ledna 2009

Nedonošené miminko


Předčasně narozené dítě


Přáním každé maminky je mít zdravé děťátko. I proto se snaží o sebe v těhotenství pečovat, aby se děťátko mohlo dobře vyvíjet. Může se však stát, že se bez jejího zavinění dítě začne hlásit na svět mnoho dní či týdnů před termínem. Za určitých podmínek jsou lékaři schopni těhotenství "udržet". Někdy to však ani při nejlepší vůli nejde a dítě se narodí "nedonošené" a bude se pravděpodobně muset vyrovnat s některými zdravotními problémy.

Maminky nebojte se, pokud se vaše miminko narodilo o dost dřív, než mělo. Nic není ztraceno. Bude jen potřebovat mnohem větší péči než miminko donošené a narozené v termínu. Já sama obrečela každý den, kdy jsem své děti viděla v inkubátoru, byly menší než donošené děti a byly tedy na nějakou dobu mimo můj dohled. Ze strachu o ně a také ze strachu o to, zda dokážu být dobrou matkou, jsem přestala po měsíci kojit a slovo "nedonošenci" nebo "nezralé dítě" jsem vnímala jako "nemocné" nebo "vadné" dítě. Není však třeba si dělat zbytečné a předčasné starosti.


Nedonošené dítě

Pokud se miminko narodí jen několik dní před uplynutím 38. týdne a jeho váha není nižší než 2500 gramů, je riziko poškození a zdravotních komplikací malé. Lékaři jsou však schopni zachránit i děti, které mají kolem 1000 gramů, velkou raritou nejsou ani novorozenci, jejichž váha se pohybuje mezi 500 až 1000 gramy. Rodiče se však musí vyrovnat s tím, že není jejich miminko na počátku života zcela v pořádku. To však neznamená, že naděje na zlepšení zdravotního stavu neexistuje.


Inkubátor

Rodiče mají někdy pocit, že jsou jejich děti v inkubátoru příliš dlouho. Je to však jen pro jejich dobro. A jak mi v nemocnici sdělili, děťátko má v inkubátoru hodně podobné prostředí, které mělo v mámině bříšku. Je tam teploučko, může mu být přidáván také kyslík a hlavně je tak možno sledovat všechny jeho životní funkce mnohem snáz díky monitorování.


Plíce

Plíce velmi nezralých dětí nejsou schopny řádně plnit svou funkci - udržet se po nadechnutí rozepnuté a umožnit výměnu dýchacích plynů mezi prostředím v plicích a krví tak, aby byly orgány dobře zásobeny kyslíkem.

Pokud hrozí předčasný porod, kterému se nedá zabránit, mohou lékaři urychlit vyzrání plic pomocí léků ještě před narozením. Po porodu mohou miminku podat speciální látku, která umožňuje rozepnutí jeho plic. U velmi nezralých dětí je vždy zapotřebí speciálních dýchacích přístrojů.


Výživa

Dítě je třeba zpočátku krmit sondou zavedenou do žaludku, někdy v kombinaci s výživnými látkami a roztoky pomocí infuze. Pohled na dítě, kterému sestra zavádí hadičku do krku a pak stříkačkou vpravuje mléko do žaludku, je sice děsivá, ale naštěstí pomáhá děťátku dostat do těla bez namáhavého sání potřebnou dávku výživy. Tento způsob se kombinuje s kojením nebo krmením z láhve či kádinky.


Z porodnice domů

Nedonošené miminko stráví většinou v porodnici několik týdnů nebo dokonce i měsíců. Při propouštění z porodnice si vyslechněte pozorně vše, co vám sdělí dětský lékař. Nebojte se zastavit jej v hovoru, nechte si problém podrobně vysvětlit a případně si vše v klidu přehledně zapisujte. A to i v případě, že by měl doktor naspěch, jak se často stává. Nenechte se nikdy odbýt.

Zrušte v prvních dnech a týdnech po propuštění návštěvy. Nepouštějte k děťátku cizí osoby. Lahvičky a savičky, pokud je budete používat, pečlivě vyvářejte. Nezapomeňte připravovat umělé mléko z prvotřídní nezávadné vody. Mějte na paměti, že riziko zažívacích obtíží a infekcí je u oslabených dětí mnohem větší.

Až budete doma, co nejdříve telefonicky požádejte dětskou sestru, případně pediatra, které budete navštěvovat v místě svého bydliště, aby k vám ihned po propuštění z porodnice domů přišli. Z vlastní zkušenosti vám radím, abyste se nechodila registrovat do ordinace lékaře osobně a už vůbec ne s dítětem. Čekárny jsou plné nemocných dětí i dospělých a nejen vaše dítě, ale i vy sama byste měla v prvních dnech po propuštění dbát na to, abyste byla v čistém a zdravém prostředí. Nezapomeňte návštěvy doktorky u vás doma využít a sepsat si všechny dotazy, co vás ohledně péče a výživy děťátka zajímá.

Počítejte s tím, že nedonošené miminko mívá poruchy rytmu spánku a bdění. Může plakat více než bezproblémové dítě.

Pokud se vám podařilo aspoň částečně zachovat tvorbu mléka, přikládejte miminko co nejčastěji opakovaně k oběma prsům. Množství mléka se bude pomalu zvyšovat. Nejprve kojte, až pak dokrmujte umělým mlékem. Jestliže z jakýchkoliv důvodů přestanete kojit a přejdete na umělou mléčnou výživu, nepropadejte panice. Má lékařka mi vždycky říkala, že lepší dítě na náhradní mléčné výživě a spokojená, vyrovnaná a šťastná matka, než kojící matka, která je nervózní, psychicky vyčerpaná a příliš unavená. S výběrem mléka se poraďte s dětskou lékařkou a bez jejího souhlasu vybraný druh neměňte.

Na miminko co nejvíce v klidu mluvte, často je při přebalování či cvičení hlaďte a mazlete se s ním. Naučte se jemné masáže nožek a hrudníčku.

První procházka venku je vhodná jen při dobrém zdravotním stavu miminka a příznivých klimatických podmínkách. Není vhodná při teplotách pod bodem mrazu, při prudším větru ani v přílišném horku.

Nezralé děti bývají zvýšeně dráždivé, často sebou "škubají" a lekají se. Počítejte s tím a s miminkem manipulujte klidně a pomalu. Nedávejte mu nikdy pod hlavu polštářek. Miminko chovejte nejlépe v zavinovačce, cítí se tam bezpečně, jako v mámině bříšku. Známa je také poloha zvaná "klubíčko", kdy je miminko schoulené v náručí tak, jak bylo v bříšku. Každá sestra nebo sama lékařka vám tuto polohu ještě před propuštěním z porodnice jistě ukáže.


Nezapomeňte na důležité kontroly kyčlí

Jakmile už miminko dosáhne "vhodné" váhy, je již schopné dobře "držet" teplotu. Nesnažte se je tedy zchoulostivět například tím, že je budete doma příliš navlékat a nebudete vůbec větrat!!! Optimální teplota na spaní v noci je kolem 20 °C.

Je možné, že vaše dítě nebude očkováno přesně v termíny, kdy jsou podávány vakcíny dětem narozeným v termínu. Očkování se může posunout i o několik týdnů.

Jestliže dítě nesleduje neurolog a vám se během 3 až 6 měsíců zdá, že miminko "nepoužívá" jednu ručku, otáčí se jen na jednu stranu, zaujímá nezvyklou polohu či je opožděné více, než by mělo být, i po odečtení týdnů, o které se narodilo dříve, vyhledejte ihned dětského neurologa.


Vojtova metoda

Většina nezralých miminek své zdravotní problémy s pomocí speciální péče do batolecího období překoná a ostatní děti dohoní. Často to však chce mnoho trpělivosti a pevné nervy. Je-li zdravotní stav děťátka stabilizovaný, je možné začít s rehabilitací, při které se používá Vojtova reflexní lokomoce. Mozek se při ní ovlivňuje tak, že je schopen aktivovat zatím nezapojené a nevyužité dráhy a nahradit tak poškozená spojení. Díky tomu se porucha hybnosti odstraní či zmírní, dá se takto ovlivnit i polykání a sání, psychický stav dítěte a celková úroveň psychomotorického vývoje.

Podotýkám, že v mnoha případech, i když je dítě narozeno například dva měsíce před termínem, není nutné Vojtovu metodu absolvovat. Vše s vámi nejdříve zkonzultuje lékař a doporučí vám, co bude pro dítě nejlepší.

Metoda spočívá v dráždění speciálních bodů na těle tlakem našich prstů v určité nastavené poloze. Cvičí se několikrát denně 5 až 15 minut.

Miminko samozřejmě po celou dobu sledují dětský lékař specializovaný na nezralé děti, dětský neurolog, optimálně i rehabilitační lékař, event. další specialisté podle individuálních potíží dítěte. Často je třeba péče očního lékaře, později logopeda, někdy imunologa.

Zpočátku se vám může zdát, že stále jen jezdíte "po doktorech" nebo s dítětem pořád jen cvičíte a nic jiného nestíháte, nepropadejte panice. Hodně si navzájem pomáhejte a snažte se být psychicky co nejvíce v pohodě. Věřte, že vaše miminko to vycítí!

3 komentáře:

  1. Dobry den.
    Podelim se s vami o muj nehezky pribeh.
    Diky jedne hloupe znojemske lekarce se me a me pritelkyni stalo ze zavcas ji nezjistila ze je tehotna (nemela mesicky nekolik mesicu po sobe) diky tomu ze malo ji i jedla.
    Dite ji zjistila az ji zaclo byt nevolno a malinko ji zvetsilo bricho.Asi v 5tem mesici.
    Dite se narodilo predcasne s vahou 1.6kg je v inkubatoru.Matka 18let vubec jeste dusevne nevyzrala..
    Ja sam nevim jak to bude dale.
    Dite jsem planovali ale o mnoho let pozdeji bohuzel tato doktorka ji nezjistila ani zvyseny tlak kde opet to bylo zjistene az primo v nemocnici kde diky tomu to poskozovalo dite a muselo predcasne jit ven cisaremv brne znojmo na to neni zarizene.
    Rozhoduji se jestli ji mam jit vynadat ci nikoliv za tento laxni a neodborny pristup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co takhle se napred zamyslet nad svym pristupem k antikoncepci? Ta hloupa znojemska lekarka u toho asi nebyla, kdyz jsi sve pritelkyni to dite udelal, vid? Za to ona asi nemuze. Takze jestli uz chces nekomu nadavat, mel bys nadavat v prve rade sobe.

      Vymazat
  2. I tohle téma probíráme na stránkách www.komunita111.cz nebo www.trijednicky.cz

    Aniette

    OdpovědětVymazat