sobota 24. ledna 2009


Baby masáže


Masáž je jedním z nejstarších způsobů uzdravování. Člověk měl a má přirozenou potřebu být milován, dotýkán a hlazen. Ale také i naopak milovat, dotýkat se a hladit, aby se mohl zdravě vyvíjet po tělesné, duševní a citové stránce.


Tato masážní technika se skládá ze tří druhů masáží. První je indická masáž ( uvolňuje napětí), druhá je švédská masáž ( stimuluje krevní a lymfatický oběh ) a třetí je masáž chodidla vyvinuta z reflexních technik ( zajišťuje energetickou rovnováhu orgánů a soustav ). Masáž je doplněná jednoduchou sestavou z jógy pro zlepšení stavů spojených s dětskou kolikou, vznikající z fyziologických nebo psychických příčin.


Masáží se u dětí navozuje pocit pohody, klidu, bezpečí a radosti. Prohlubuje se vazba mezi rodiči a dětmi, navazuje se neverbální komunikace, vyjadřování a projevování lásky. Maminčina láska a její hřejivé pohlazení má velkou citovou i léčebnou sílu. Uvolňují se potlačované pocity a jejich vyjádření. Masáž podněcuje a prohlubuje schopnost empatie. Má vynikající účinky na trávení a posílení peristaltiky střev. Děti si uvědomují své tělo, poznávají ho a přijímají. Zlepšuje se spánkový rytmus a zvyšuje se odolnost proti nemocem. Díky stimulaci krevního oběhu se správně okysličuje celý organizmus. Rozvíjí se svalstvo hrudníku a tím se zajišťuje správné držení těla. Masáž má významný vliv na svalstvo ( jeho zpevnění i uvolnění spasmů ), zlepšuje se koordinace pohybů. Je rozvíjena vazba mezi mozkem a periferními nervy, stimuluje též vazbu mezi nervy v mozku ( mnohé nervy jinak zůstávají bez vytvoření vazeb a tím se snižuje kapacita informací vědomě se ukládajících v mozku ). Masáží vyvoláváme i kloubní změny – při doteku v blízkosti kloubů dochází k uvolnění hormonů do organismu, je uvolňován pohybový aparát. Při dlouhodobém provádění masáží se dítě stává klidnější a vyrovnanější osobností.


Dětská masáž odstraňuje poporodní trauma, pomáhá dětem s dyslexií, dysgrafií, dyskalkulií, s projevy lehké mozkové dysfunkce a při Downovém syndromu a autizmu. I předčasně narozené miminka se vyvíjejí rychleji, pokud se jich pravidelně dotýkáme a masírujeme je. Můžeme pozitivně ovlivnit stavy ekzematiků, astmatiků a alergiků. Masáž obnovuje rovnováhu životní energie, působí preventivně, léčebně i regeneračně.


Významnou roli hraje i působení dotekové relaxace na citovou, mentální a vzpomínkovou strukturu. Zejména u dětí s vážnějšími zraněními pomáhá dotek k sebeuvědomování a k sebepřijetí a to i u rodiče, který masáž provádí. Při dlouhodobé terapii nastává proces rozpouštění pocitů viny, což je nesmírně důležité pro uvolnění napětí, přijetí a posléze hojení hlubokých citových zranění, pro uzdravení duše i pro nalezení lásky.


Na masáž je velmi důležité používat přírodní rostlinné oleje a silice ( éterické oleje ). Oleje se vstřebávají pokožkou, přecházejí do krevního oběhu a následně do všech částí našeho těla. Do půl roku dítěte masírujeme pouze velmi jemně vonícím rostlinným olejem ( mandlový – je lehce vstřebatelný, výživný a vhodný i pro citlivou dětskou pokožku ). U starších miminek můžeme přidat do rostlinného oleje ( makový olej je velmi vhodný pro svoje uklidňující účinky a uvolňování spasmů - obsahuje přírodní hořčík a vápník ) i některé esenciální oleje ( 1 kapku do 1 roku, 1-3 kapky do 3 let, 3-6 kapek do 15 let ): mandarinku – děti ji milují ( je vhodná pro uvolnění napětí a smutku, osvěžuje a působí proti svalovým křečím ) a neroli ( patří k nejúčinnějším uklidňujícím éterickým olejům, napomáhá koncentraci, je to antispazmatikum ).


Vydejme se společně se svými dětmi na cestu porozumění a lásky. Nechejme své děti vyrůst ve vyrovnané a sebevědomé osobnosti. Milujme je, hlaďme je, dotýkejme se jich kdykoliv je to možné. Vnímejme jejich pocity a potřeby. Naučme se znát, kdo jsou oni a kdo jsme my.


Autorka: Ing. Eva Kopasová, článek pro rodiče nedonošených dětí "Nedonošeňátka"

Žádné komentáře:

Okomentovat