pátek 2. ledna 2009

V případě, že je vaše dítě narozeno předčasně...

V případě, že vaše dítě je narozeno předčasně



Mít nedonošené dítě bývá pro rodiče velmi traumatizující zážitek. V naší společnosti je jen velmi málo lidí, kteří chápou konkrétní problémy, kterým čelí rodiče velmi předčasně narozených dětí. Někdy jsou nedonošené děti převezeny do nemocnic daleko od domova, a to může umocňovat to, že se rodiče cítí ještě více odcizeni.

Většina předčasně narozených dětí zůstává v nemocnici do doby, kdy by se měli správně narodit a někteří i mnoho měsíců po předpokládaném termínu porodu. Každodenní rutina cestování, snahy žít „normálně“ mimo nemocnici, zachování laktace a vyrovnávání se se strachem a úzkostí, mohou být pro rodiče velmi vyčerpávající.

Tento seznam doporučení byl napsán podle rodičů předčasně narozených dětí, s cílem pomoci novým rodičům předčasně narozených dětí:.


V prvních dnech

Prostředí novorozenecké jednotky intenzivní péče je podivné a stresující - jasná světla a spousta přístrojů, které podporují základní životní funkce dítěte, nové medicínské termíny, spousta nových dovedností, které potřebujeme, abychom se naučili držet krok s našim dítětem a pečovat o něj. Pro mnoho rodičů je to jako být vhozen do válečné zóny, kde přežití bude vyžadovat podporu všemi dostupnými prostředky, které jsou v dané chvíli možné.

Pocity viny, smutek, strach, hněv a selhání jsou téměř univerzální pro tyto rodiče. Stejně tak jako pocity odloučení. Rodiče se cítí zcela bezmocní, když jsou nuceni dívat se na svého křehkého novorozence, o kterého je postaráno odborníky.

Často přátelé a rodina neví, jak reagovat, zda pogratulovat k narození dítěte, nebo truchlit. I když je zdravotní stav vašeho dítěte nejistý, pomáhá to, že své dítě pojmenujete a oznámit všem narození dítěte.

Pokud chcete kojit, budete muset začít odstříkavat mateřské mléko den po porodu. Pro mnohé z matek je kojení velmi důležité z důvodu, že mají pocit, že něco pro své dítě dělají, ale hlavně je to dar pro dítě a něco, co čím mu může matka velice pomoci.

Rodiče se často obávají toho, jak informovat lidi z okolí, kteří se o stav dítěte zajímají. Některým rodičům pomáhá ponechat na svém hlasovém záznamníku zprávu o stavu dítěte, než informovat každého zvlášť. Můžete také požádat člena rodiny nebo přítele, aby kontaktoval osoby o zdravotním stavu dítěte místo vás.


Některé návrhy na pomoc svému dítěti

Podílet se na péči o své dítě co nejvyšší možné míře. Přestože se vaše dítě může vypadat velmi křehké, můžete se naučit své miminko koupat a pečovat o kůži, přebalovat, měřit tělesnou teplotu, pokud to zdravotní stav vašeho miminka dovolí. Můžete se naučit, jak se svého dítěte dotýkat a co se mu líbí a co ne a díky této péči si bude sami sebou více jisti a lépe navážete vztah s dítětem.

Přečtěte si více o vývojové péči.

Zajímejte se o to, jak můžete své dítě chránit před světlem a hlukem.

Zeptejte se, jakou má vaše dítě úlevu od bolesti a sedativa pro léčebné postupy, jako je intubace / extubace a oční zkoušky.

Zahájení klokankování (skin-to-skin) , jakmile to zdravotní stav vašeho dítěte dovolí. Pro rodiče a děti je klokánkování velmi pohodlné a příjemné a pro mnohé z nich přináší konečně pocit, že jsou rodiče.

Důležitý je odpočinek od nemocniční rutiny. Mějte na paměti, že odpočinek pomůže nejen vám, ale i dítěti, protože odpočinek potřebujete i kvůli produkci mateřského mléka, které pro své dítě odstříkáváte…



Otázky na zeptejte se svého neonatologa
napsaných neonatologa a Preemie-L člen Dr. Doug Derleth

1. Jaké jsou pro moje miminko šance pro přežití, při různém stupni postižení, a v dlouhodobém horizontu, plus se zdravotními problémy, které má teď?

2. Jaké zdravotní problémy se týkají mého dítěte nyní?

3. Jak mohu získat více informací o problémech mého dítěte?

4. Jak se tyto problémy se léčí?

5. Jaké nežádoucí účinky může mít současná léčba?

6. Existuje rozumná alternativní léčba, o které bychom mohli uvažovat?

7. Jak se mohu více zapojit do péče o mé dítě ?

8. Jak mohu co nejlépe pečovat o své dítě?

9. Jak mohu najít emocionální nebo duchovní podporu?

10. Seznam psychologů, kteří se zabývají psychickým stavem rodičů po předčasném porodu, seznam dostupné literatury a internetových stránek, občasných sdružení (v ČR o.s. Nedoklubko)

(podle http://www.preemie-l.org/)

Žádné komentáře:

Okomentovat