neděle 4. ledna 2009


Nedonošené děti patří mezi nejohroženější

Předčasně narozené děti patří mezi nejvíce ohrožené infekcí RSV. Mají nedostatečně vyvinuté plíce a proto jsou k tomuto onemocnění značně náchylné. Preventivní očkování je v současnosti jedinou možností jak RSV infekci zvládnout, protože neexistuje vakcína...

Nejčastější příčinou infekcí dolních cest dýchacích u dětí do 2 let věku je respirační syncytiální virus (RSV). Závažný je nejen akutní průběh onemocnění způsobený tímto virem, ale i pozdní nemocnost v jeho důsledku.

Respirační syncytiální virus (RSV) je virus, který se pravidelně vyskytuje na celém světě. Ve střední Evropě, to znamená i v České republice, má sezónu od října do března. Například v tropických pásmech přichází jeho sezóna v období dešťů.

RSV ohrožuje všechny děti a šíří se kapénkovou nákazou, ale i fyzickým kontaktem. Může způsobit závažné onemocnění dýchacích orgánů; proto jsou nejohroženější skupinou předčasně narozené děti s nedostatečně vyvinutými plícemi. Tyto děti totiž nemají vyvinutý vlastní imunitní systém (obranyschopnost) a na rozdíl od dětí donošených nezískaly ani obranu ve formě protilátek proti RSV od své matky. To jsou důvody, proč RS viróza může znamenat u nedonošených dětí vážné komplikace. Další rizikovou skupinou jsou děti s vrozenou srdeční vadou. Závažný je nejen akutní průběh onemocnění, ale i jeho pozdní následky. Pokud dítě prodělá RSV onemocnění, zvyšuje se u něj riziko vzniku astmatu v pozdějším věku.

Počáteční příznaky onemocnění připomínají běžnou infekci horních cest dýchacích s horečkou, rýmou a kašlem. Zhoršují se však, když se infekce začne šířit do plic. Mezi vážnější příznaky patří obtížné dýchání, pískoty až přestávky v dechu, může se objevit i bronchitida a pneumonie. Děti z rizikových skupin proto dostávají v období sezóny RSV jednou měsíčně injekci s protilátkou, celkově se jedná o 5 intramuskulárních injekcí.
Primář MUDr. Martin Čihař z neonatologického oddělení FN Na Bulovce uvádí, že v České republice byl program imunoprofylaxe RSV zahájen v roce 2000, děti s nejvyšším rizikem závažného průběhu nemoci jsou indikovány lékařem - neonatologem v perinatologických centrech a průběžně sledovány. Perinatologická centra indikují každoročně své pacienty v průběhu září. Referenčním pracovištěm je Koordinační centrum pro imunoprofylaxi RSV infekce, neonatologické oddělení FN Na Bulovce, primář MUDr. Martin Čihař.

Nejúčinnějším prostředkem v boji s RSV je v současné době imunoprofylaxe ohrožených skupin dětí; to je předčasně narozených dětí, dětí s chronickou plicní nemocí a dětí s vrozenou srdeční vadou. Imunoprofylaxe se provádí látkou s názvem palivizumab (Synagis). Jedná se o tzv. humanizovanou monoklonální protilátku, která se vyrábí rekombinantní technologií.

Podle světové zdravotnické organizace (WHO) RSV usmrcuje 160.000 osob za rok a zvýšení povědomí o nebezpečí RSV a kroky k snížení výskytu této infekce tak mohou zachraňovat životy. Rodiče nedonošených dětí, které jsou nejvíce ohroženou skupinou, by měli proto být informováni o možnosti prevence infekce způsobené RSV ještě před začátkem jeho sezóny. Šance předčasně narozených dětí na zdravý vývoj do značné míry určuje kvalita spolupráce porodníka a neonatologa či pediatra a informovanost rodičů.

Doplňující údaje:
  • Neonatologie je obor zabývající se zdravými, patologickými a předčasně narozenými novorozenci.
  • Předčasně narozený novorozenec je současně nezralý morfologicky a funkčně. Čím dříve je dítě narozeno, tím více je nezralé a zranitelné.
  • Nezralý novorozenec je narozený od hranice životaschopnosti, tedy od 24. do konce 37. gestačního týdne.

Nedonošené děti
extrémně nezralý ............ 500 - 999 g
velmi nezralý ............ 1000 - 1499 g
středně nezralý ............ 1500 - 1999 g
lehce nezralý ............ 2000 - 2499 g

Zdroj: www.vasedeti.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat