čtvrtek 1. ledna 2009

Emocionální podpora pro rodiče předčasně narozených dětí

Emocionální podpora pro rodiče předčasně narozených dětí

Emocionální reakce rodičů

Mít předčasně narozené dítě je jednou z nejvíce stresujících situací pro jakéhokoliv rodiče. Většina rodičů se nedokáže lehce smířit se skutečností, že jejich dítě je na intenzivní péči a potřebují psychickou podporu. Pocity smutku, stresu a zmatenosti jsou v takovéto situaci zcela normální..

Kdo nám může pomoci?

Lékaři, sestřičky a sociální pracovníci mohou hodně pomoci. Mnoho nemocnic má speciální instituce zřízené pro pomoc rodičům v těchto situacích. Jde o rodiče, kteří již prošli tím, co nyní prožíváte vy. Jejich rady mohou hodně pomoci. Pokud takový orgán neexistuje ve vaší nemocnici, zkuste hledat pomoc na webu, kde jsou takové skupiny zřízeny. V České republice existuje občanské sdružení Nedoklubko, které pomáhá rodičům, jejichž dítě se narodilo předčasně. Snaží se pro ně zajistit co nejvíce informací, odpovědět na jejich otázky, zprostředkovat kontakt s ostatními stejně postiženými rodinami a poskytnout rodičům co největší podporu.

Jak se obvykle cítí rodiče, kterým se předčasně narodilo dítě?

Pocit, že jsem udělal něco špatně, je běžnou reakcí mnoha rodičů. Je důležité si uvědomit, že mnoho rodičů předčasně narozených dětí cítí vinu, i když se o sebe během těhotenství perfektně starali. I matky, které o sebe skvěle pečovaly, sledovaly svou stravu, nekouřily ani nepily alkohol, mohou mít předčasně narozené dítě. Bude důležité zjistit, jestli lékaři vědí, co bylo příčinou předčasného porodu. Ve většině případů jde o něco, co nelze ovlivnit. Právě diskuze s lékaře nebo ostatními pomůže zbavit se

Obávám se, že už nemiluji své dítě.

Když se předčasně narodí dítě, většina rodičů se obává, že jejich dítě zemře. V důsledku tohoto strachu mají rodiče přirozený pocit, známý jako anticipatorní (předběžný) žal. Ten je jakousi emocionální přípravou pro případ, že dítě zemře. Rodičům pomáhá a zároveň způsobuje potíže. Pomáhá snižovat bolest, kterou rodiče již cítí. Např. někteří rodiče takových dětí váhají své dítě pojmenovat. Tento strach ze smrti dočasně rozděluje vazbu mezi těmito dětmi a jejich rodiči a to ječ důvodem, proč se mnoho rodičů diví, že už své dítě nemilují. Když se jejich dítě začne uzdravovat, téměř všichni rodiče jej začnou znovu milovat. Pokud zjistíte, že nejste schopni milovat své dítě po dobu několika týdnů, bylo by prospěšné promluvit s někým ze zdravotního personálu. Tito lidé daný problém znají, protože se s ním setkávají často.


Žádné komentáře:

Okomentovat