neděle 4. ledna 2009


Šťastný příběh Dominika

Vážil jen 510 gramů!
Když se Dominik Javůrek počátkem letošního ledna narodil, vážil pouhé půl kilo. Na svět přišel o 16 týdnů dříve, než byl plánovaný termín. V porodnici u Apolináře bojoval o život 139 dní. Vyhrál! Dnes úspěšně dohání své vrstevníky a váží sedm a půl kilo! Je to malý zázrak, díky kterému rodina Javůrkových prožije ty nejšťastnější Vánoce.

Dominik se měl narodit 30. dubna. Vše ale dopadlo jinak. "Desátého ledna jsem jela na běžnou kontrolu v těhotenství, ale ta skončila císařským řezem. Problémem byl můj extrémně vysoký tlak, který způsobil další komplikace. Na životě ohrožoval mně i Dominika. Všechno šlo strašně rychle," vzpomíná maminka Jana Javůrková (29). Dominik se tak ocitl jako miminko vážící 510 gramů v péči apolinářských neonatologů na oddělení ARO.

"Měl jsem strašný strach. O Janu, o Dominika. Když jsem ho viděl, jak je malý. Ten vnitřní pocit, tu hloubku strachu, ani nelze popsat. Mohl jsem jen věřit tomu, co říkají doktoři," vzpomíná tatínek Luboš Javůrek (35)
"Největší potíže měl Domča s dechem. Jeho plíce byly strašně nevyzrálé. K tomu byl hodně chudokrevný a několikrát ho ohrožovaly infekce. Ty zvládal pomocí antibiotik.

Domů z nemocnice jsme šli po čtyřech měsících 19. května," říká maminka. Od té doby Dominik hodně zesílil. "Začíná lézt, je veselý a je s ním legrace. Rád papá, nejraději má kaši s banány. Váží už sedm a půl kila a velikost oblečení má jako roční dítě! Sice je stále pod kontrolou lékařů, hlavně neurologů, ale je vidět, že vrstevníky dohání," chlubí se maminka.



139 dní v porodnici
Dominik se narodil 10. ledna 2008 ve 24. týdnu těhotenství s porodní váhou 510 gramů. Důvodem předčasného narození byl zdravotní stav matky, která byla v nebezpečí života. Během prvních dní po narození musel Dominik překonat čtyři infekce, které ho přímo ohrožovaly na životě. Má za sebou chirurgický zákrok, jež řešil potíže s dýcháním a několik transfuzí. Poslední komplikací bylo odstranění tříselné kýly. V době odchodu z porodnice Dominik vážil 3230 gramů a měřil 36 centimetrů. V porodnici strávil 139 dní a domů odešel 19 dní po plánovaném termínu porodu.

Teď je to kluk jako buk.

Autor: Petra Hátlová, Zázraky z inkubátorů, www.blesk.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat