neděle 4. ledna 2009


Předčasně narozené dítě potřebuje zvláštní péči do dvou let věku

Alespoň přibližně. Nabízíme vám několik rad, jak se o něj starat po návratu z nemocnice.

Předčasně narozené miminko nemůže růst a vyvíjet se stejným tempem jako dítě narozené v termínu, a to až do svých dvou let. I v této době je obvykle menší než jiné děti. Včas narozená miminka váží obvykle více než 2 500 gramů, zatímco ta, která se narodí předčasně, mohou vážit kolem 500 až 2 500 gramů. Rostou a vyvíjejí se nárazově. Svoje v termínu narozené vrstevníky však do dvou let nakonec doženou.

Desetkrát rychlejší

Předčasně narozeným dětem chybí podkožní tuk důležitý k udržování správné tělesné teploty. Dostatek potřebného tepla v prvních dnech života nezachrání ani zavinovačka. Proto musí být uloženy do inkubátoru. Zabezpečí jim teplo, sníží možnost infekce a omezí ztrátu tekutin.

‚Nedonošenci‘ mají speciální výživové potřeby. Jejich trávící systém je ještě nezralý. Narodili se před tím, než jejich tělo získalo schopnost ukládat důležité prvky potřebné pro růst. Je to železo, tuk, bílkoviny vitamíny A, D a E, kalcium fosfor, hořčík a další stopové prvky a minerály. Jsou to základní živiny, které dítě po porodu dostane, aby jeho tělo řádně fungovalo a vytvořilo si potřebné zásoby.

Okamžitě po narození je nejdůležitější stabilizovat jeho zdravotní stav. Potom je potřeba rozhodnout, jak nejlépe ho krmit, aby dosáhlo požadované váhy a jeho tělo se začalo rozvíjet.

Novorozenci všeobecně nejvíce přibývají na váze v průběhu prvních dvanácti měsíců života. Tento proces je u nedonošených miminek ještě rychlejší. Jejich váha se v prvním roce v porovnání s porodní váhou zvýší desetinásobně.

Jen pro zajímavost: porodní váha dítěte narozeného ve správném termínu se ve stejném období zvýší pouze trojnásobně.

Sát, hltat a dýchat!

Krmení předčasně narozeného miminka může být často problém. Stupeň obtížnosti závisí na tom, jak brzy se narodilo, jestli mělo nějaké zdravotní problémy a jak závažné byly tyto obtíže. Až do 32. týdne života v děloze, tedy osm týdnů před předpokládaným plným termínem porodu, nemá většina miminek vyvinutou schopnost koordinovat sání, hltání a dýchání, což je důležité pro kojení.

Mnoho nedonošených dětí se trápí se svými matkami, které se znovu a znovu pokoušejí je přimět k sání. Jenže pokud je dítě příliš malé, může se stát, že při úporné snaze sát spotřebuje víc energie, než nakonec z mléka získá.

V čase, kdy ještě nemá rozvinutý sací reflex, musí být (v nemocnici) krmené nitrožilně nebo trubičkou, která vede přes nos do žaludku.
Pokud se u miminka rozvine sací reflex a vy jste schopná kojit, buďte připravená kojit často. Nedonošené děti až do termínu, který se blíží původnímu datu porodu, nemusí přijmout jednorázově větší množství mléka. Abyste si nadále udržela tvorbu mléka, je potřeba ho po kojení odstříkat do sterilní nádoby. Vhodné je použít odsávačku.

Pláč děti unavuje

„Naše Hanka se narodila předčasně. V nemocnici jsem s ní byla pět týdnů a pokoušela se ji kojit, ale marně,“ říká Vlasta Řezníčková z Olomouce. „Hanka stále spala, a tak jí museli dávat umělou výživu. Nakonec se přece jen chytla a doma jsem ji už kojila. Všimla jsem si však, že když plakala, byla tak vyčerpaná, že potom hůř jedla.“

Možná nevíte, že u předčasně narozených miminek je třeba, aby plakala co nejméně. Pláč je pro jejich nezralý a slabý organismus příliš velkým výdejem energie, kterou potřebují vložit do svého růstu. Ptáte se, jak tedy zjistíte, jestli má dítě hlad nebo jiný problém, když nečekáte na jeho pláč? Naučte se jeho potřeby předvídat. Časem se naladíte na jeho signály a zvláštní podněty, kterými vám dá najevo, co potřebuje.

Zkuste zjistit, kdy vaše dítě chce jíst a kdy bude opět připravené na další krmení. Není to jednoduché, protože nedonošené děti bývají klidnější, i když požadují jídlo, a nehlásí se srdceryvným pláčem jako jejich v termínu narození vrstevníci.

Signálem, že vaše miminko má hlad, může být i pouhý fakt, že se vzbudí. Ideální je dosáhnout toho, abyste dítě krmila každé tři hodiny, přibližně osmkrát za 24 hodin. Tenhle rozvrh je pružný, a pokud se vám zdá, že dítě je hladové už za dvě hodiny, v každém případě mu dejte napít znovu.
Je také zcela v pořádku, když ho kvůli krmení vzbudíte. Přerušení spánku může dokonce podnítit jeho sací reflex.

Nedonošené dítě se během pití nechá lehce vyrušit a rozptýlit, takže se ho snažte krmit na tichém, klidném místě, pryč od dětí, hluku a domácího provozu. I život předčasně narozeného miminka je však trochu víc než jen krmení a spánek. Když ho rozbalíte, zkuste ho nechat chvilku v teple nahé, pokud se cítí dobře, a chvilku si ‚povídejte‘. I tím podpoříte jeho apetit.
Pokud se vám však kojení nedaří, nezoufejte a snažte si udržet duševní rovnováhu. Ta je pro vaše dítě stejně důležitá jako vzduch, který dýchá.

(Kateřina Bartošová, Family Star)

Žádné komentáře:

Okomentovat