čtvrtek 1. ledna 2009

Předčasné porody

Frekvence předčasných porodů je v současné době v České republice okolo 6%. Neonatologie, obor, který se zabývá péčí o novorozence, dosáhla za poslední roky velikých pokroků. Zachraňují se již děti od 24. týdne těhotenství, které by v dřívějších dobách neměly šanci na přežití. Česká republika taktéž patří mezi země s nejnižší novorozeneckou mortalitou, která je srovnatelná se špičkovými západními zeměmi, a patří mezi státy s výbornými výsledky v neonatologické a perinatologické péči.

Přes všechny úspěchy tohoto oboru je předčasný porod „strašákem“ budoucích rodičů. Novorozenec, který místo aby byl u své maminky v náručí, putuje na specializované oddělení, kde se mu sice dostává té nejlepší péče, ale chybí tam pro něj ten nejdůležitější člověk - jeho matka. Dochází k separaci mezi matkou a dítětem. Matka to, že porodila předčasně bere jako svůj neúspěch dítě donosit, trpí pocity viny a selhání, výčitkami svědomí, někdy může její psychický stav vyústit až v poporodní depresi. Velice důležité v tomto období je emoční podpora ze strany rodiny, především partnera, a v neposlední řadě i zdravotnického personálu. Citlivé jednání ze strany sester a lékařů je velice důležité a může významně pomoci rodičům toto nelehké období překonat.

Cílem mého blogu je pomoci rodičům nedonošeného miminka a snažit se jim odpovědět na otázky týkající se jejich dítěte a zároveň se chci zabývat tím, jak se rodiče po předčasném porodu cítí, co je v tomto období normální a pokusit se jim toto období ulehčit některými radami. Věřím, že vám můj blog trochu pomůže toto nelheké období překonat a uvítám vaše otázky či připomínky.

Žádné komentáře:

Okomentovat