neděle 4. ledna 2009

Tady předčasně narozené děti zachraňují

Jak funguje jednotka intenzivní a resuscitační péče, kde lékaři s pomocí té nejmodernější techniky zachraňují předčasně narozené děti?


Tady zachraňují předčasně narozená miminka.


1 Lineární dávkovač léků
Automaticky dávkuje dítěti léky. Jejich množství se pohybuje v desetinách mililitrů. Podávat se takto mohou antibiotika v případě infekce, nebo léky na podporu životních funkcí, především tzv. biogenní amíny, které jsou důležité pro fungování oběhové soustavy.


2 Monitor
Hlídá dítěti počet dechů, akce srdeční, tlak, obsah kyslíku v krvi nebo množství vydechovaného CO2. Umožňuje i sledování činnosti mozku.


3 Volumetrická injekční pumpa
Slouží k automatickému dávkování výživy do žil novorozence.

4 Monitor prostředí inkubátoru
Informuje o teplotě a vlhkosti v inkubátoru a o tělesné teplotě dítěte.

5 Inkubátor intenzivní péče (pro uzavřený systém péče)
Pomáhá v udržování správné teploty, včetně optimální vlhkosti vzhledem k stáří kůže dítěte. Teploty se pohybují v rozmezí 27-39 °C a vlhkost 30-80 %. Stupně jsou nastavovány individuálně podle potřeb dítěte, nebo se automaticky řídí podle aktuální teploty dítěte.

6 Ventilátor pro nezralé novorozence
V případě, že dítě není schopné samo dýchat nebo onemocnění plic vede k selhávání dýchání, je novorozenec napojen na ventilátor. Ten mu zajistí potřebný přísun kyslíku a odvod kysličníku uhličitého.

7 Monitor plicních funkcí
Souvisí s umělou plicní ventilací a umožňuje řídit a optimalizovat umělou plicní ventilaci individuálně podle aktuální potřeby dítěte.


Zdroj: Zázraky z inkubátorů, www.blesk.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat