sobota 19. listopadu 2011

Nesrovnávejte nedonošené dítě s donošeným


Předejdete tak mnoha trápením.

Vaše miminko strávilo na porodnici od narození různě dlouhou dobu, podle toho, ve kterém týdnu těhotenství se narodilo a jak moc bylo nemocné. Máte za sebou spoustu bezesných nocí a proplakaných kapesníků, zda všechno dobře dopadne a jednou si miminko odnesete domů. Cesta k vytouženému dnu propuštění byla určitě dlouhá, někdy i trnitá, ale je čas se na cestu domů připravit a převzít veškerou zodpovědnost a péči o miminko na sebe.

Miminko, které si můžete odnést domů, jsme prohlásili za "zdravé". To znamená, že pravidelně dýchá, nezapomíná se, nepotřebuje monitorování. Je schopné se najíst a prospívá. Ale "záruční list", že se nemůže nic přihodit, vám nikdo dát nemůže.

Vaše předčasně narozené miminko bude potřebovat trochu delší dobu k tomu, aby bylo stejně šikovné jako jeho kalendářní vrstevníci, kteří přišli na svět v předem stanoveném termínu porodu. Ty týdny, o které se narodilo dřív, je nutné minimálně v prvním roce života od kalendářního věku odečítat (Můžete slyšet termín - "korigovat věk vzhledem ke gestaci", znamená to, že když se vaše miminko narodilo třeba v 25. týdnu těhotenství, je třeba tyto 4 měsíce odečítat od kalendářního věku). U extrémně nezralých dětí pod 750g i v průběhu 2. roku života. Když budete číst v odborné literatuře, co mají děti ve kterém měsíci umět, nikdy na tento odečet nezapomínejte, jinak budete zbytečně nešťastní. Není totiž důležité jestli miminko v daném období umí to a to, nejdůležitější je, když jeho vývoj jde stále dopředu. Ani všechny donošené děti nefungují podle tabulek.

Nesnažte se své děti s donošenými dětmi srovnávat, bude vás to jen stresovat, a stejně to k ničemu nepovede.

Určitě se budete setkávat na ulici ale i ve svém rodinném okolí s litováním a podivnými obličeji. Vždy bude záležet jen na vás, jak na to zareagujete.
Nikomu není nic do toho, v jakém týdnu těhotenství se vaše miminko narodilo. Z porodnice odcházíte okolo plánovaného termínu porodu a miminko má kolem 2 kg. Proto můžete zvědavým tvářím klidně říct, že se právě narodilo - nikdo stejně nic nepozná.
Po příchodu domů je v nejbližších dnech vhodné oznámit praktickému dětskému lékaři, které ho jste si zvolili, že jste byli s miminkem z porodnice propuštěni domů. Je to právě on, který se dále bude po lékařské stránce starat o všechny problémy vašeho miminka a bude vám zodpovídat vaše případné dotazy. Měl by to být lékař někde v blízkosti vašeho bydliště, aby jeho dostupnost v případě problému byla co nejlepší. Ale volba záleží samozřejmě jen na vás.

www.nedoklubko.cz

2 komentáře:

  1. I tohle téma probíráme na stránkách www.komunita111.cz nebo www.trijednicky.cz

    Aniette

    OdpovědětVymazat