čtvrtek 7. února 2013

Léčivé doteky aneb Kraniosakrální terapie pro maminky a děti

Kraniosakrální terapie je bezpečná a jemná terapie, která podporuje schopnosti těla se samo uzdravovat a je založena na lehkém dotyku, kdy se pomáhá tělu pacienta podpořit samoléčící schopnosti organismu.

Může pomoci mamince a miminku s jejich problémy, fyzickými či emocionálními, které zůstaly po porodu. Protože právě miminka jsou citlivá na vše, co se děje kolem a jsou velmi těsně spojena s jejich maminkami, většinou se tedy léčí jako jeden celek. Ošetření během těhotenství a časně po porodu může poskytnout velkou pomoc v usazení se v rodinném životě.


Předporodní péče
Mnoho žen má pozitivní zkušenost s tím, že kraniosakrální terapie jim úspěšně pomohla s přípravou na přirozený porod. Terapie může také například pomoci ženskému tělu připravit se na porod či může pomoci s problémy s bolestmi pánve, páteře, dělohy, vysokého krevního tlaku, nízkého imunitního systému, únavy či bolestmi hlavy. Váha a růst miminka může například působit tlak na páteř. Právě bolesti bederní páteře, tlak na stydkou kost nebo problémy s pánví v době těhotenství jsou nepříjemnými jevy, se kterými se nastávající maminky mohou setkat. Kraniosakrální terapie podporuje volný a symetrický pohyb v pánvi a v křížové kosti a tím tedy vede k snadnějšímu a přirozenějšímu porodu k užitku miminka i maminky. Ošetření může pomoci s vyrovnáním hormonální hladiny u žen a tím může pomoci odstranit napětí a stres před porodem.



Poporodní péče o miminko
Mnoho problémů, které se objevují později v životě malých či větších pacientů, se vztahuje právě k nevyřešeným porodním traumatům (jako například císařský řez nebo porod kleštěmi). Což také může souviset s problémy s chováním nebo učením, které se vyskytují u dětí v pozdějším věku. Jedním z problémů je například komprese hlavičky, která vzniká při porodu při průchodu porodním kanálem, což pak ovlivňuje hlavně postavení kraniálních kostí hlavy. Tato komprese je způsobena měkkostí kraniálních kostí u dětí, které jsou sice uzpůsobené k snadnějšímu průchodu kanálem, ale ne vždy se pak vrátí do původních pozic, což poté vede k různým problémům u dětí.


P1040134


To, co se stalo během porodu, může ovlivnit některé fyzické a psychické kondice u dospělých, a proto ošetření malých dětí může být účinnou prevencí pozdějších problémům. Například, pokud si matka a dítě nejsou schopní vyměnit hluboký oční kontakt mezi sebou, může to být znamením šoku. Oba dva jsou spojeni emocionálně, a proto se s nimi pracuje v terapii zároveň. Kraniosakrální terapie může pomoci matce i dítěti k uzdravení se z bolestivého procesu porodu. Nejlepší čas, kdy začít pracovat, je tedy ihned po porodu zvláště, když to byl porod komplikovaný.



Jaké druhy problémů může řešit terapie:

* obnovení sacího reflexu u dětí
* srovnání kraniálních kosti hlavy u miminek
* problémy s krční páteří, bolestmi hlavy nebo problémy s klouby u dětí
* nespavost u dětí a iritabilita
* zažívací problémy
* trauma z těžkého porodu
* růstové a rozvojové problémy
* ušní infekce u dětí
* pomáhá ženině tělu se zotavit z porodu
Kraniosakrální terapie je schopna léčit děti všech věkových kategorií od miminek, batolat, starších dětí s různými druhy problémů. Také teenageři často trpící migrénami a skoliózami mohou zažít uvolnění, může zmizet hyperaktivita a mohou tak konečně zakusit hluboký klid v jejich tělech.
DSCN4050_kopie


Jak probíhá terapie:
Terapie u miminek probíhá tak, že miminko je oblečeno a většinou leží na masážním stole nebo je chováno či kojeno maminkou. V ideálních případech může také spát. Maminka svojí přítomností vytváří dítěti zázemí a terapeut při tom jemně pracuje lehkým dotekem na hlavičce, bříšku, křížové oblasti nebo páteři u miminka a uvolňuje tímto způsobem bloky v těle. Terapeut léčí dítě a matku jako jeden celek.

Terapie u malých dětí probíhá velmi různorodě a flexibilně, často začíná navozováním kontaktu s dítětem formou hry, kdy v kratších intervalech terapeut přikládá své ruce na malého pacienta. Běžná terapie trvá 60 až 90 minut, podle toho, zda je do terapie zahrnuta i matka. www.lecivy-dotek.cz



Převzato z časopisu Betynka: http://www.mojebetynka.cz
Autorka: Lenka Kolářová

1 komentář:

  1. Je hezký když takový miminka rostou a my můžeme sledovat jak se vyvíjejí. Já jsem trojnásobná matka, také jsem měla nedonošené mimčo. Připadá mi to jako včera co jsem byla v porodnici a dnes už na http://babycar.cz/ vybírám kočárky

    OdpovědětVymazat