pondělí 27. srpna 2012

DOTEK SVĚTLA - radost pro předčasně narozené děti


Dotek světla - focení pro předčasně narozené a handikepované děti

Dnes bych vám ráda představila  úžasný projekt skupiny fotografek, a to focení  pro předčasně narozené děti  (do 33tt a 1 roku věku) a děti handicapované (do 15ti let věku) na profesionální úrovni zdarma. Působí už jeden rok. Za tu dobu se seznámily již se spoustou dětí s různými diagnózami. A také s jejich rodiči.  


Jak uvádějí samy fotografky:

„Rádi bychom vám tímto udělaly alespoň trochu radost. Potěšily Vás něčím, co Vám sice neulehčí v každodenních starostech a strastech, ale co by mohlo Vám a Vašim dětem pomoci při odloučení, při hospitalizacích. Abyste byli spolu, i když spolu třeba fyzicky být nemůžete. A nebo prostě jen zachytit okamžik. Udělat radost, vykouzlit jeden malý úsměv a ukázat, že nám ostatním, není váš osud lhostejný.
V poslední době jsme hodně rozšířily naše řady a tak máme pokrytou už téměř celou republiku. A co víc, do projektu se zapojily i fotografky ze Slovenka, takže náš projekt funguje i tam.
Budeme velice rádi, když nás kontaktujete a dovolíte nám, abychom vám udělali radost a potěšili Vás.“

Zuzanka a Domísek - 6 měsíců - narozeni ve 29tt (1350g a 1550g) - (Fotografovala Lucie Skotnicová)



O tom, jak vznikl projekt Dotek světla jedna ze zakladatelek Lucie Hovorková říká: "Mohla jsem v rámci práce pro občanské sdružení Zrnka poznat, že ono to všechno není černobílé. Že ty děti jsou možná podle jistých měřítek „jiné“. Ale zase podle jiných měřítek jsou úplně „normální“. Ale co hlavně - viděla jsem jejich rozzářené oči, viděla jsem, jak se umí radovat a těšit se ze všeho - stejně jako moje děti. A že se umí radovat i z věcí, které moje děti považují za absolutně normální a běžné.
Mým velkým koníčkem je fotografování. S narozením dětí jsem se, logicky, zaměřila hlavně na ně. Na zachycení jejich nálad, jejich růstu. Na to, abych měla jednou památku na všechno to, co mi nyní protéká mezi prsty a není čas si to pořádně užít."


Dotek světla nabízí focení zdarma (včetně pěti vytištěných fotografií 13*18 cm),  ale především vstřícnost, trpělivost, pochopení. Focení probíhá v exteriérech, v ateliéru (pokud jím fotografka disponuje), ale také focení doma nebo v nemocnici (po dohodě s lékaři).

Jedinou podmínkou je souhlas se zveřejněním fotografií a Vašeho příběhu. Sdílením vašich příběhů pomáhá dalším rodičům v podobné situaci zvládnout prvotní šok, když se dozví diagnózu, pomáhá vidět i to dobré, co je může čekat.

Tonička - 4 roky - Rettův syndrom - (Fotografovala Marcela Pirožková)


Rádi bychom ukázali dalším příbuzným a známým i okolí, jak úžasné tyhle děti jsou. Aby viděli víc, než jejich postižení. Aby mohli nakouknout do jejich duší. Pomáháme s kontaktem mezi rodiči dětí s podobnou diagnózou, aby si mohli pomáhat a sdělovat už po soukromé linii své zkušenosti…“


Během loňského roku uveřejnili již přes 40 příběhů. A v letošním roce už to bylo dalších 10 příběhů a jejich počet stále narůstá.

Budeme rádi, pokud budete mezi nimi. Dovolte nám Vás potěšit a udělat Vám radost.“

Děkuji tímto za skvělý nápad a pomoc rodičům předčasně narozených a handicapovaných dětí, a za spolupráci!



Více na stránkách http://doteksvetla.blogspot.cz/



1 komentář:

  1. Moc díky za tak krásnou prezentaci Doteku světla.

    Je nám ctí potěšit rodiče, kteří to nemají vůbec jednoduché....

    OdpovědětVymazat