pátek 30. září 2011

Aromaterapie v péči o předčasně narozené dítě


Masáž v sobě spojuje léčivou sílu dotyku s léčivými vlastnostmi používaných panenských rostlinných olejů (lisovaných za studena), případně vhodně zvolených a naředěných esenciálních olejů (lékopisné kvality) bez syntetických chemických a konzervačních látek. Oleje obsahují účinné složky v přirozené formě, které jsou tělu vlastní a plně jím využitelné.

Kůže je kromě jiného největším orgánem, který vstřebává látky do těla, a je velmi důležité používat certifikované oleje v té nejvyšší kvalitě. Masáž pomocí přírodních olejů uvolňuje napětí a ztuhlé svaly, podporuje krevní oběh a pomáhá nejen tělu, ale navozuje i celkový pocit emoční i mentální spokojnosti.

Panenské rostlinné oleje lisované za studena (LZS) se považují za vysoce kvalitní, jsou v nich zachované všechny bioaktivní složky, vitamíny a minerály ve své přirozené podobě. Čisté rostlinné oleje zlepšují stav pleti, regenerují pokožku a tkanivo, podporují prokrvení kůže, působí hojivě, obnovují přirozený hydrolipidový film pokožky a zlepšují její ochranu. Představují nejšetrnější péči o jemnou dětskou pokožku už od prvních dnů života.

Vstřebávají se pokožkou a následně přecházejí krevním oběhem do všech částí našeho těla. Natírání zad novorozeňátka je mimořádně prospěšné, protože se na něm nachází největší plocha pokožky na celém těle a také velmi mnoho citlivých tlakových receptorů.

Plosky nohou představují často nejdostupnější část těla dítěte v inkubátoru a kůží na ploskách nohou se obzvlášť dobře vstřebávají rostlinné i esenciální oleje. Masáž nohou může být velmi důležitá i z hlediska navození rovnováhy toku energie, přiložením dlaní na plosky nohou podpoříme pocit harmonie v celém těle a podpoříme spojení našich vzájemných energií.

Nos je zapojený do dvou nejdůležitějších procesů, kterými esenciální oleje působí na tělo i mysl. Vdechnuté prchavé složky esenciálních olejů se dostávají se vzduchem do plic a z nich spolu s kyslíkem do krevního oběhu. Tímto procesem se zabezpečí jejich účinek na fyzické rovině. V nosní sliznici se nacházejí olfaktorická nervová zakončení, která přenášejí informace do mozku. Tento pochod může mít zklidňující, uvolňující nebo povzbuzující účinek. Díky přímému propojení čichových nervů s nejdůležitějšími částmi mozku ovlivňují čichové vjemy zásadní mozkové činnosti, tedy funkční řízení těla, a také i vyšší projevy, jako jsou emoce, psychika a mentální stav. Inhalace účinkuje okamžitě a je nenásilná.

Jemný mandlový olej (LZS) jemná dětská pokožka velmi dobře snáší (do půl roku se doporučuje používat právě tento olej). Je vhodný i na velmi citlivou pleť, pomáhá uklidnit podrážděnou a svědící pokožku. Dobře se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty, zvláčňuje ji a hydratuje. Zachovává vlastní přirozenou rovnováhu pokožky, vytváří na ní jemný film, čímž zlepšuje její ochranu před vnějšími vlivy. Je taky velmi vhodný na ošetření pokožky po koupání, chrání ji před vysušujícím účinkem chlórované vody. Pokožce dodává výživné látky: je bohatý na minerály (draslík, vápník, hořčík, fosfor), vitamíny (A a E) a mastné kyseliny (kyselina olejová, linolová, palmitová a nepatrně také myristová). Zklidňuje taky podrážděnou pokožku po opruzeninách. Barva oleje je světle žlutá, neobsahuje žádné konzervační látky.

Podobné složení má i meruňkový olej (LZS) , proto je také vhodný na ošetření jemné pokožky novorozeňátka. Od mandlového oleje se liší hlavně vůní.

Jojobový olej (LZS) patří mezi rostlinné vosky. Má jedinečné vlastnosti a je vysoce kvalitní. Tento olej nikdy nezežlukne a velmi rychle se vstřebává. Napodobuje kožní tuk, proto je vhodný k vyživování pleti - je velmi příznivý pro pokožku, léčí zapálenou pokožku. Obsahuje vitamín E (výborný antioxidant), proteiny, minerály, rostlinný vosk a kyselinu myristovou.

Je velmi příjemné a zároveň užitečné provonět prostředí inkubátoru velmi jemnou a speciálně připravenou jemnou růžovou vodou . Po nutné dezinfekci se stává inkubátor čistým, ale na pachy nevlídným prostředím pro novorozeňátko. Jemná růžová voda má čisticí účinky na fyzické rovině (antibakteriální - brání růstu choroboplodných zárodků, a protizánětlivé) i na emoční rovině (pomáhá při pocitu úzkosti, strachu a sklíčenosti). Růže je obecně považovaná za královnu emocí, proto jsou její účinky na citové rovině tak významné. Krásně voní, je příjemná, jemná a představuje šetrnou péči o pokožku místo používaných velkých vlhčených ubrousků.

Růžová voda může provonět prostředí, kde se dítě nachází, a je možné ji taky nastříkat na hrudník otce či matky při klokánkování pro vytvoření příjemné atmosféry něhy, lásky a pohody.

Hypoalergenní levandulový gel je vhodný na podrážděnou, opruzenou pokožku, případně jím můžeme ošetřit kůži, která byla pod náplastí. Léčivé a uklidňující účinky na pokožku má levandule úzkolistá, která je jemným přírodním „antibiotikem“. Má antibakteriální a antivirové účinky. Gel má zásaditý charakter a obsahuje jemnou strukturu přírodního jílu, který vstřebává nežádoucí látky z pokožky na zadečku a také odstraňuje nadměrnou vlhkost hlavně v kožních záhybech.

BIO Levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia) se může natírat přímo na ty části těla, kde je potřeba hojit rány (1 kapka se přidá do cca 20 ml jemného mandlového oleje): vpichy na ručičkách, nožičkách a všude, kde je to potřeba. Podporuje rychlé hojení, je účinnou antivirovou a antibakteriální pomocí (likviduje bakterie, které vyvolávají infekci pokožky). Pro svoje uklidňující, antiseptické a protizánětlivé účinky je důležitá při léčbě kožních problémů. Stimuluje růst nových zdravých buněk a má jemnou a velmi oblíbenou vůni.

Léčivý balzám na rty má úžasnou schopnost změkčovat, regenerovat a ošetřovat pokožku díky obsaženému bambuckému máslu (máslovník africký). Ochraňuje a vyživuje kůži a jako balzám hojí prasklinky. Je mimořádně prospěšný na vysušené jemné a drobné rty předčasně narozeného děťátka. Ochranu rtů poskytují obsažené rostlinné oleje v BIO kvalitě, přírodní rostlinné vosky a včelí vosk. Balzám obsahuje v malém množství pravou přírodní vanilku, která navozuje pocit klidu a pohody.

Vanilka (Vanilla planifolia) je využívaná hlavně pro svoje účinky na psychiku. Při vyčerpanosti přináší pocit klidu a harmonie. Prohlubuje dýchání, pomáhá při nespavosti a nechutenství. Působí na úzkost, napětí a podráždění. Jemná koncentrace vanilky se může vložit na papírovém ubrousku do inkubátoru k podpoře a prohloubení dýchání.

Vůně vanilky pomáhá předčasně narozeným dětem předcházet samovolnému zastavení dýchání, které představuje pro ně jedno z hlavních nebezpečí. Podle zpráv francouzských médií to zjistili vědci z Univerzitní nemocnice v Strasbourgu (Francie) a francouzského Národního střediska vědeckého výzkumu. (dr. Luc Marlier, 28. 1. 2005)

Vědci dospěli k závěru, že dýchání předčasně narozených dětí se může zlepšit nebo zhoršit v závislosti na čichových podnětech, kterým jsou vystavené. Nepříjemné pachy vedou u novorozeňátek k odmítavým reakcím a také k zpomalení dechu. Když jim však do inkubátoru přidáme vůni vanilky, dýchání se naopak zrychluje. Vdechování vanilky tak vedlo ke snížení počtu případů samovolné zástavy dechu v průměru o 36 %. Počet nejnebezpečnějších případů, kdy spolu se zástavou dechu dochází i k zpomalení srdečního rytmu, se snížil o 46 %. (PEDIATRICS Vol. 115 No. 1 January 2005: Olfactory Stimulation Prevents Apnea in Premature Newborns, Luc Marlier, Ph.D.)


Zdroj: "Narodilo se předčasně" , Dokoupilová, M., Fišárková, B., Novotná, L. a kol., Portál, 2009, ISBN 978-80-7367-552-3

Žádné komentáře:

Okomentovat