sobota 13. června 2009


Klokánkování



Předčasné narození děťátka je velkou změnou nejen pro děťátko samo, ale i pro rodinu. Děťátko je většinou hned po narození svěřeno do rukou odborníků jednotky intenzívní péče. Z příjemného prostředí maminčina bříška je uloženo do inkubátoru, kde se vykonávají výkony nutné k zachování jeho životních funkcí a zdraví.Rodiče jsou vystaveni nové situaci, sužují je různé pocity, strach, obavy o zdraví děťátka, úzkost z neznámého, ale na druhé straně i radost z narozeného potomka.Dosud si představovali malého baculatého novorozence. A přestože vědí, že přišlo děťátko na svět dříve, na první pohled je jejich malý, hubený a napohled bezbranný uzlíček pravděpodobně překvapí. Zaplaví je pocit beznaděje a velká touha pomoci mu."Můžeme se ho dotknout?" ptají se. "Vypadá tak křehounce..."


Pokud jste v podobné situaci, rádi bychom vám představili metodu, kterou si můžete prohloubit vztah s vaším děťátkem i v tomto složitém období. Už název napovídá, že se jeho autoři inspirovali přírodou, a to konkrétně savci s vakem, jako jsou například klokani, kteří rodí nevyvinutá mláďata. Poslední stadium vývinu prožívají v matčině vaku. Po asi pěti týdnech, které mládě strávilo v děloze, musí vylézt do výšky patnáct až dvacet centimetrů a najít jednu ze čtyř bradavek v matčině vaku. Bradavka je jeho jediným spojením se životem následujících osmnáct měsíců. Mládě pije jen mateřské mléko. Až do svých sedmi měsíců zůstává v bezpečí vaku. Nová studie týkající se neonatální intenzívní péče vedená v Brazílii ukázala, že klokaní metoda přitulení děťátka má mnoho pozitivních vlivů pro oba, matku i dítě.


Z historie a ze současnosti...

Klokaní metoda byla vyvinuta v 70. letech v Kolumbii jako alternativa k péči v inkubátoru pro předčasně narozené děti s nízkou porodní hmotností a ostatních novorozenců, kteří potřebují intenzívní péči. Podnětem byl nedostatek potřebných finančních prostředků a jiných nutných zdrojů k zabezpečení tradiční inkubátorové metody. Klokaní metoda si tehdy vyžadovala, aby bylo dítě opatrně přivázáno na matčinu hruď 24 hodin denně, kde dítě může cítit kontakt s matkou a teplo.Dr. Nelson Diniz de Oliviera, z ministerstva zdravotnictví v Brazílii, je koordinátorem programu klokaní metody.


Zkušenosti ukazují, že pokud je klokaní metoda použita spolu s tradiční inkubátorovou metodou, výsledkem je zlepšení míry kojení, redukce nemocničních infekcí a nižší celkové výdaje zdravotní péče.Ale výhody sahají daleko za finanční stránku věci. Klokaní metoda zlepšuje vztah mezi matkou a dítětem a podporuje dlouhodobé kojení. Dr. Nelson Diniz de Oliviera upozorňuje, že metoda je úspěšná jen tehdy, pokud je matka plně připravena přistoupit k praktikování této metody a dítě splňuje určitá zdravotní kritéria.


Výzkumné zdravotnické centrum, Winnipeg, Manitoba (USA), představilo klokaní metodu svým neonatologickým jednotkám intenzivní péče v jednotlivých státech za účelem pokusit se snížit vliv některých stresových faktorů souvisejících s předčasným narozením dítěte, když je tato doba charakterizována jako doba stresu a krize, a to jak pro rodiče, tak pro dítě. Mezi tyto stresové faktory jsou zařazeny ztráta a žal z dřívějšího přerušení těhotenství, pocity viny a selhání z neschopnosti donosit dítě do termínu, nejistota doprovázející budoucnost zdraví dítěte a vývinový potenciál, a samozřejmě náhlé a dlouhodobé odloučení dítěte od rodiny.Později, po zjištění jejích pozitivních účinků, byla klokaní metoda použita a postupně rozšířena také v Evropě.


Komu je klokánkování určena: novorozencům v inkubátorech.


Postup: Při klokaní metodě je dítě z inkubátoru vertikálně položeno na obnažený hrudník (prsa) matky, nebo také otce, na hodinu nebo víc denně. Rodič sedí přímo u inkubátoru. Infúze, monitorovací připojení a CPAP hadice (pro kyslík) mohou zůstat na svém místě. Pokud je to v systému rooming-in, může být metoda aplikována tak často, jak to matce a dítěti vyhovuje a organizace oddělení dovoluje.Pozitivní a vyrovnaný vztah matky a dítěte je důležitým ochranným faktorem v životě, ve smyslu psychického i duševního vývinu. Od první hodiny svého života jsou zdravé děti sociální bytosti, schopné komunikace, prvních kontaktů i imitace. To samé se týká novorozenců, kteří se narodili předčasně nebo s nízkou porodní hmotností, ne však do té míry.


Hlavní důvod použití:Aby nedošlo k přerušení počáteční jednoty mezi matkou a dítětem inkubátorem nebo jinými důvody, což může vést k poruchám jejich vzájemného vztahu a jejich vlivy mohou přetrvávat do dospělosti a mohou být posunuty až do další generace.

Výhody ze somatického (fyzického) hlediska:
- výskyt apnoických záchvatů a plicních selhání se snižuje
- uměle ventilované děti využívají méně kyslíku z přístroje
- tělesná teplota je mnohem udržovanější
- monitorovací zařízení ukazuje pravidelnější dýchání
- některá onemocnění jsou léčitelnější
- čím více kojení, tím méně infekcí dýchacích cest, průjmů, atd.


Výhody z psychologického hlediska:
- matky využívající klokaní metodu více a déle kojí
- spokojenost matek se zdravotnickými výkony je mnohem vyšší
- děti, které absolvovaly klokaní metodu, pláčou do věku 6 měsíců mnohem méně než děti, které ji neabsolvovaly
- matky jsou méně úzkostlivé se zacházením se svými miminky
- matky se naučí mnohem lépe se starat o své děti (umývání, oblékání)
- matky mohou odejít z nemocnice mnohem dříve
- matky projevují více sebejistoty, když dítě přijde domů
- a největší výhoda: metoda přináší úlevu stresovému aparátu dítěte od velké zátěže, které je vystaveno, nadměrnému světlu, hluku a narušenému dennímu rytmu, od odborných výkonů


Ostatní výhody metody:
- je jednoduchá
- nevyžaduje speciální školení
- nestojí výdaje navíc
- je nezávislá na kultuře i náboženství


Nevýhoda vyplývá pro organizaci neonatologických JIS: když jedné matce dovolíte klokaní metodu, budou ji chtít všechny matky


Upozornění:Klokaní metoda může být aplikovaná jen po konzultaci s lékařem-neonatologem, který může posoudit, splňuje-li děťátko zdravotní kritéria na její uplatnění.(Klokaní metodu není možno použít např. při příznacích sepse, krvácejících stavech, vnitřních poraněníchaj.)Klokaní metodu by nikdy neměl vykonávat zdravotnický personál.


Zdroje: jhr. J. M. C. van der Does MD, dětský psychiatr – KLOKANÍ METODA www.childbirthsolutions.com

1 komentář:

  1. Zveme Vás do naší otevřené skupiny, kde se komunikuje o výchově dětí revoluční metodou, která nemá obdoby.
    Zapomeňte na spousty knih a seminářů. Zde se dovíte jednoduše vše bez složitostí.
    Zakladatel skupiny je vynálezce simulátoru klokánkování. Jedná se o jedinečný vynález jak nahradit matku v inkubátoru.
    Dítě pak netrpí odloučením od matky a tak nedochází ke zvýšení stresového hormonu a poškození intelektu dítěte.

    Facebook - NAOMI ALDORT CZ - email: NaomiAldort@seznam.cz

    https://www.facebook.com/groups/514006725324910/

    OdpovědětVymazat