neděle 31. května 2009

Pro novopečené rodiče předčasně narozených dětí


Jak se cítít lépe po narození předčasně narozeného miminka?


Jestliže jste se nedávno stali rodiči nedonošeného miminka, pravděpodobně se stále vzpamatováváte z prvotního šoku. Zřejmě jste ještě nebyli připraveni na příchod nového člena rodiny, na to, aby jste už byli rodiče...


Můžete se cítit velmi vzdálení svému dítěti - především na oddělení novorozenecké intenzivní péče, které je velmi hektické. Toto je však velmi důležité období pro vás a vaše dítě, aby jste se navzájem poznali a zvykli si na rodičovskou roli.


Jak se cítít jistější v roli "mámy" nebo "táty"?
Zde jsou některé rady, které vám mohou pomoci získat větší jistotu ve vaší nové roli - rodiče předčasně narozeného dítěte umístěného na oddělení intenzivní nebo resuscitační péče:

  • pokud je nedonošené miminko vaše první dítě, musíte si připomínat, že všichni novopečení rodiče se cítí nejistě a úzkostlivě. Samozřejmě tyto pocity jsou umocněny umístěním dítěte na odd. intenzivní péče. Dokonce, i když jste zkušený rodič, můžete mít pocity úzkosti i nejistoty. Pamatujte si, že být rodičem nedonošeného dítěte je jiné a naročné, je přirozené cítít se jako začátečník, když plníte potřeby svého dítěte.
  • buďte trpěliví, když se cítíte trapně nebo váháte, nikdo od vás neočekává, že ze začátku budete všechno dělat správně, dejte čas sami sobě i dítěti, aby jste se navzájem poznali a cítili se jako rodiče jistější ve své nové roli.
  • požádejte o pomoc, kdykoliv potřebujete. Pokud máte strach, že budete dělat chyby nebo ukážete svou nezkušenost, nebojte se požádat o pomoc svou dětskou sestru. Může vám velice pomoci podpořit vás a ukázat jak správně pečovat o vaše dítě.

Pro rodiče, kteří rozumí anglicky dávám odkaz na video z jednotky intenzivní péče: "Jak rodiče mohou pomoci"


http://www.babycenter.com/2_preemies-in-the-nicu-how-parents-can-help_10302236.bc

Žádné komentáře:

Okomentovat