čtvrtek 28. února 2013

Doktor pomáhá miminkům i focením

Být doktorem je poslání. To mě napadlo hned, když jsem nedávno navštívila výstavu fotografií předčasně narozených miminek, nazvanou „Ich svet“. Autorem fotek je MUDr. Peter Krcho PhD., přednosta kliniky neonatologie v Košicích.

Sympatický pan doktor se o miminka, která často váží méně než jeden kilogram, stará v nemocnici a zároveň díky svým fotkám propaguje toto odvětví na veřejnosti a tím jim pomáhá i jinak. „Na fotografiích jsou zachycena krátká životní období dětí v ohrožení, v první minutě, v první hodině a v prvních týdnech a měsících jejich života. Smyslem výstavy je upozornit veřejnost na péči o předčasně narozené děti a na existenci nemocničních oddělení, která zachraňují jejich životy, a proto potřebují podporu státu i široké veřejnosti, jednoduše nás všech,“ říká MUDr. Peter Krcho (na fotce níže uprostřed v bílé košili).

mimi


Na výstavu přišel také Prof. MUDr. Richard Plavka, CSc., předseda České neonatologické společnosti, s kterou MUDr. Krcho spolupracuje. „Jsem moc rád, že ty fotky existují, protože toto téma je pro laiky pořád trochu tabu, výstava může tenhle svět lidem zprostředkovat,“ řekl Prof. MUDr. Richard Plavka.
Výstava už byla k vidění například ve Washingtonu, Salzburku nebo New Yorku, MUDr. Krcho je pořádá od roku 2003. Na fotografiích můžete vidět třeba Zuzku, která se narodila ve 24. týdnu těhotenství a měla pouhých 710 gramů, nebo devítiletá trojčata, která při porodu ve 26. týdnu vážila jen 609, 690 a 670 gramů. A jsou tu také fotky čtyřčat, ta se narodila ve 29. týdnu a vážila od 1150 do 1470 gramů. Tito sourozenci jsou trošku rarita, po přirozeném oplodnění se totiž čtyřčata narodí jen asi jednou za 500 tisíc porodů.


mimi
mimi


Neonatologie se začala rozvíjet jako obor v polovině minulého století, prvních 20 až 30 let to ale byly spíš pokusy, hlavní bylo, aby děti přežily. Dnes už je to jinak, důležité je i to, aby předčasný porod nezanechal na dětech vážné zdravotní následky. I o to pečuje MUDr. Krcho v košické nemocnici. „Předčasně narozená miminka mají v tomto období jen hmat, nemohou jinak komunikovat, jen leží a jsou na těch hadičkách. Chtěl jsem fotkami ukázat, jak reagují, aby lidi viděli, že mají taky svůj svět,“ řekl na výstavě MUDr. Krcho. Ten také zmínil, že nezáleží jen na porodní váze miminka. „Někteří rodiče mají přehnané nároky, ptají se mě, jaké nejmenší dítě jsme zachránili, a když řeknu 550 gramů, odpoví mi: naše miminko má 850 gramů, tak ho taky musíte zachránit. Jenže takhle to nefunguje, každý případ je jiný, nedá se to posuzovat jen podle váhy.“


mimi
mimi
mimi


Výstava je zdarma k vidění v pražské Galerii v Harfě až do 17. března. Určitě stojí za vidění.


ZDROJ:    http://zena-in.cz
AUTOR:   Lucie Paličková

1 komentář:

  1. jsou to nadherne fotky a je moc dobre ze vznikly sama jsem porodila dvakrat predcasne jednou ve 27 tydnu chlapecek vazil 980gramu je v poradku a pred 2 lety dcera ve 33 tydnu vazila 1.860gramu taky zdrava tyto deti jsou zazraky

    OdpovědětVymazat