neděle 7. března 2010

Předčasně narozené dítě narozené ve 25. týdnu těhotenství s váhou 275 gramů přežilo

Tým německých lékařů ukázal fotografie nejmenšího nedonošeného dítěte. Chlapec přežil navzdory předčasnému narození ve 25. týdnu těhotenství o váze jen něco málo přes půl kila. Dítě, které je lékaři přezdíváno jako "Tom Thumb" (Tom Paleček) byl menší než délka listu papíru A-4 a vážil něco málo přes 275 g, když se narodil císařským řezem 15 týdnů předčasně v Göttingenu v západním Německu v červnu roku 2009.
Dítě bylo v inkubátoru a 24 hodin denně napojeno na plicní ventilátor, srdeční monitor, močový katetr, žaludeční sondu a množství elektronických zařízení pro sledování všech životně důležitých orgánů kvůli hrozícímu riziku krvácení do mozku či selhání orgánů. V prosinci lékaři dítě prohlásili za "stabilní" po dosažení hmotnosti 8,2 liber (3700 gramů), což se považuje jako průměrná porodní váha v Německu. Teď, devět měsíců po jeho narození, kdy lékaři usoudili, že je chlapec dostatečně silný, aby přežil, dovolili propuštění chlapce z nemocnice a rodiče si jej mohou vzít si ho k sobě domů v Eighsfeldu v centrálním Německu.
Úředníci z nemocnice Göttingenu řekli, že po přezkoumání všech dostupných záznamů o předčasných porodech na celém světě, nebyli schopni najít narození chlapce, který by byl životaschopný při nižší hmotnosti. Tři dívky – jedna narozená v USA s pouhými 244 g - přežily s nižší porodní váhou. Nejmenší předčasně narozený chlapec vážil 10,4 oz. (295 gramů)


Dr. Stephan Seeliger, odborník na nedonošené děti, řekl: "Mluvil jsem s rodiči o narození již před porodem – zda-li zachraňovat či nikoliv. Nakonec jsem řekl: "Dobře, že jsme to udělali!'"
Zdroj: http://www.telegraph.co.uk

10 komentářů:

  1. Hmm, mně by tedy zajímaly prognozy do budoucna.

    OdpovědětVymazat
  2. no nevím jestli je to tak dobré, do budoucna se může vše zvrtnout a budou nešťastní rodiče, prarodiče a celá rodina. Není dobré vždy zachraňovat za každou cenu jenproto, abyse klinika vytáhla a měla další čárku!

    OdpovědětVymazat
  3. Každý má právo na život ad je jaký je,jednou se narodil a chce bojovat o to aby tady byl.I u zdravého narozeného dítěte se to může v budoucnu zvrtnout a myslím že je to daleko bolestivější pro rodiče,prarodiče.Malému držím palce i odvážným rodičům.

    OdpovědětVymazat
  4. Jasně, každý má nárok na život, zrovna mám v Manchesteru sestru, rodila předevčírem ve 25 týdnu přirozenou cestou holčičku. Má 35cm a váží jen 550 g, zatím přežila skoro 46 hodin, držíme Ivetce palečky, at roste a dovivine se jak má.

    OdpovědětVymazat
  5. každý má právo na život, a když je aspoň jiskřička k tomu, že by to mohlo vyjít, tak proč tu šanci miminku nedat.

    OdpovědětVymazat
  6. me se dere na svet miminko s vahou 460g ale mam obavy zda bude zdravé ci nejak retardované.nevíte otom neco více ???

    OdpovědětVymazat
  7. mám dvojčata narozená v 29.týdnu,jestli budou v pořádku mi nikdo není schopný říct,chodíme na pravidelné kontroly a vše je zatím ok,jsem ráda že je mám a taky že to zvládly,cvičíme vojtovu metodu,je to makačka,ale moc to pomáhá.Byly to opravdu nervy,leželi Jsme 2,5 měsíce na neonatologii.v dnešní době jsou lékařita sestřičky moc šikovní a dokáží zázraky.

    OdpovědětVymazat
  8. já rodila ve 26+2tt dvojčátka holčičky s obě 32cm a Kristynka 800g a Nicolka 840g Bohužel Kristynka to nezvladla a po 3hodinách mi zemřela. Nicolka ale bojovala a myslím že na ni sestřička zezhora dávala pozor a dodávala jí sílu při tom všem čím si Nicolka procházela. Bylo to něco neuvěřitelně strašného smiřovat se s odchodem jedné dcerky a zároveň být silní pro druhou dcerušku aby jsme ji podpořili. Když nám lékař oznámil po měsíci na resuscitačním oddělení že maličká dostala otravu krve a ještě nějakou infekci a přestala zase papat, zhroutil se mi celý svět. Nakonec to ale všechno zvládla. Po 3 měsících nás pustili domů s 2,5kg a 49cm a dnes už je Nicolce 2,5roku je zcela zdravá perfektně dohání děti stejného věku. Jen stále jezdíme na pravidelné oční prohlídky ale zatím stále bez brýlí.... Čeká nás ještě psychyatrické vyšetření ale z toho nějak obavy nemám... až na to že je drobátko hyperaktivní a chybí jí sourozenec se kterým by si hrála a vybila energii tak je ůplně zdravá a v pořádku....

    OdpovědětVymazat
  9. Tak náš životní příběh začal 22.4. 2011,kdy se nám ve 24tt narodil syn s váhou 665g.Byla jsem hrozně zmatená maminka a vubec jsem netušila co mne čeká! Byl to 4 měsíční boj,hlavně s psychykou,ale vše je za náma a máme doma malého čerta,kterej vše zvládnul i s 2 operacemi na jedničku(uzavřená dučej
    ,tříselná kýla),domu nas propouštěli s domácí oxygenoterapii a dnes je zdravé dítě plné síly,které nám všem rozdává radost a potěšení :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Dcera rodila ve 23+5dni dvojčátka s váhou 495gramu a 465gramu..28cm..s větši váhou vnučka odešla,krev v mozečku...druhá panenka bojovala..narodila se v srpnu a v unoru koncem ji pouštěli domu..měla velké komplikace..operace dučeje..na kysliku byla rok..ted je šikovná drobná holčička bez brýli..chodi do školky..dělá nám velkou radost......

    OdpovědětVymazat