neděle 5. července 2009


Na pražském Karlově vzniká unikátní centrum pro nedonošené děti

Sedm set gramů. Tolik váží tři pomeranče, čtyři pytlíky bonbonů a nebo tři čtvrtě bochníku chleba. Stejnou váhu měl při narození také dnes desetiměsíční Marek.
Nové přístrojové vybavení
Nejde přitom o úplnou raritu. Dětí, které přijdou na svět předčasně a vešly by se do dlaně, stále přibývá.
A právě proto se Všeobecná fakultní nemocnice rozhodla, že vybuduje nové centrum, kam budou moci rodiče s nedonošenými dětmi docházet. Centrum pro děti s takzvanou perinatální zátěží začne fungovat od února 2011. Otevře se na klinice dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice a nabídne šest nových ordinací, tři místnosti pro rehabilitaci a místnost s novým přístrojovým vybavením.
„Centrum následné komplexní péče představuje chybějící článek mezi péčí gynekologa a neonatologa a mezi péčí praktického lékaře pro děti a dorost,“ popsala tisková mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Petra Pekařová.
Podle ní bude centrum tohoto typu první v republice. Sdruží totiž všechny specialisty jednotlivých oborů, kteří se budou o děti starat. „Předčasně narozené děti s nízkou váhou se musejí sledovat víceméně až do dospělosti. Mohou mít problémy s nervovým systémem, motorikou či například se zrakem. V současnosti ale museli rodiče běhat od jednoho lékaře k druhému, a to pro ně bylo finančně nákladné, ale především stresující. Teď budou konečně odborníci pod jednou střechou,“ popsala Pekařová.
Vyšší věk matek a umělé oplodnění
Dodala, že dětí, jež se narodí před očekávaným termínem, přibývá. Důvodem je vyšší věk rodících matek, ale i stoupající množství případů umělého oplodnění. „Příčinou problémů mohou být nemoci matky v těhotenství, porucha placenty vedoucí k nedostatečné výživě plodu a jeho zásobení kyslíkem, nebo třeba infekce či komplikovaný porod,“ popisuje pediatrička Daniela Marková, která s nápadem zřídit centrum přišla.
Lékaři v pražských nemocnicích bojují o život novorozence pokud je těžší než 500 gramů a přišel na svět alespoň ve 24. týdnu těhotenství. Jen o něco málo těžší děti porodila také Martina Šmídová. „Nečekaně mi praskla voda, když jsem čekala děti ve 25. týdnu. Pavel měl tenkrát 800 gramů a Filípek 960. Přestože mě tenkrát lékaři varovali, že děti nemusejí být v pořádku, mají problém jen se zrakem. Filípek má 2,5 dioptrie,“ popsala Šmídová.


Autor: Lucie Boháčová, zdroj: Pražský deník



Na záznam o péči o nedonošené děti se můžete podívat zde: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209411000100623-udalosti/obsah/81350-pece-o-nedonosene-deti/

Žádné komentáře:

Okomentovat